CALENDAR

Thursday, 24 December 2015

KEHIDUPAN


Hidup ini umpama catur. Setiap buah catur ada keistimewaaannya. Begitulah Allah menciptakan setiap makhluk mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Setiap buah catur mempunyai pergerakan yang dibenarkan dan tidak dibenarkan. Begitulah juga manusia, ada perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan. Setiap pergerakan dalam permainan catur ditentukan oleh si pemain. Begitu juga kehidupan manusia yang ditentukan oleh Allah s.wt. Setiap pemain, inginkan kesudahan yang baik agar mencapai kemenangan. Sama juga dalam kehidupan kita, di mana Allah mahukan kita mencapai yang terbaik di dunia dan akhirat.

Hidup, mati, jodoh, rezeki semuanya telah ditetapkan oleh Allah. Manusia hanya berusaha untuk mencapai segala sesuatu itu. Tetapi tanpa kita sedari, adakalanya kita melakukan perkara yang salah untuk mencapai sesuatu. Kita tidak solat, semata-mata untuk mencari rezeki. Kita jumpa bomoh untuk mencari jodoh. Kita percaya ubat yang memanjangkan umur dan mencantikkan kita. Kita sering kali meletakkan kesandaran hidup kepada sesuatu selain Allah.

Percayalah, bahawa sesuatu yang Allah berikan kepada kita, itu adalah yang terbaik untuk kita. Tidak kira keburukan ataupun kebaikan. Biasakan diri kita dengan menyebut insyaAllah (dengan izin Allah). Apabila kita sakit, Allah lah yang menyembuhkan kita. Apabila kita lapar, Allah lah yang memberi rezeki kepada kita. Apabila kita sedih, Allahlah yang memberi perasaan itu kepada kita. Adapun sekiranya ubat, manusia atau makhluk-makhluk lain, itu cuma hanyalah sebagai penyebab kepada segala yang kita terima. Allah mengatur segala hidup kita.
,
Walaupun kehidupan kita telah ditetapkan oleh Allah, kita berhak bermohon kepada Allah. Inilah yang membezakan kita dengan buah catur itu tadi. Buah catur hanya digerakkan tanpa meminta. Tapi kita manusia, diberi hak untuk meminta kepada Allah. Qadar dan Qada akan jalan seiring bersama doa-doa kita. Jika apa yang kita doakan itu tidak dapat di dunia. Allah pasti akan memberinya di akhirat kelak kerana Allah. 3 jenis pembahagian doa :-
i)  doa yang dimakbulkan
ii) doa yang ditangguhkan
iii) doa yang dimakbulkan di akhirat

Sedarlah ! Tiada apa satupun di dunia ini adalah milik kita. Hatta mata, mulut, hati, akal, anak-anak, harta benda...semuanya adalah milik Allah. Allah pasti mahukan yang terbaik untuk hambanya yang beriman kepadanya. Janganlah kita meletakkan diri terlalu hebat dan gah. Kita selalu menyebut "atas hasil usaha akulah, aku jadi senang sekarang ini. " Ya, kita berusaha, tetapi yang memberikan kesenangan itu hanyalah Allah. Allah berhak untuk tidak memberi ataupun menarik kesenangan yang sementara itu jika kita tidak bersyukur kepadanya.

Berusaha, berdoa, bertawakal dan bersyukurlah kepada Allah. Apabila Allah memberi yang tidak baik, redhalah. Apabila Allah memberi yang baik, bersyukurlah! Allah yang berhak terhadap kehidupan kita.

Wallahualam 


 

No comments:

Post a Comment